Saunaseura Vastaiskun helmikuun sauna 2023 Teurastamo

Ai että! Pitkästä aikaa mahdollisuus osallistua rakkaan SS Vastaiskun tapahtumaan. Viimeisin kerta taisi olla Capgeminin sauna joskus ennen kesää 2022? Se olikin tosi mahtava sauna ja oheislaitteet olivat viimeisen päälle kunnossa. Oli poreallasta ja uima-allasta ja koripallokenttää. Puitteet ns. mintissä. Kyllä hallitus ja jäsenet osaa asiansa, varmasti tälläkin kertaa.


Sauna tulikin itselle erinomaiseen hetkeen elämässä. Oli nimittäin melko rankka työviikko takana, sillä olin joutunut valmistelemaan koko viikon yhtiön tilinpäätöstä vaikka en edes opiskellut Talkossa. Elämä potkii välillä päähän, sille ei voi mitään. Tiedottaja-Arttu tuli ennen saunaa toimistolle tsemppaamaan ja juomaan kaverina parit luomu-kombuchat. Arttu halusi jostain syystä rakentaa super-aspan. Varmaan hänelläkin oli rankka viikko takana?


Kun viimein päästiin saunalle viisi minuuttia etuajassa, selvisi millaiseen saunaan oltiin tultu. Se oli… …ihan ok? Käytännössä tila koostui pienestä pukuhuoneesta, suihkutilasta ja suurehkosta saunasta. Ensimmäiset kaksi jättivät hieman toivomisen varaa, mutta onneksi tärkein, eli itse sauna lämpesi nopeasti, pysyi hyvin lämpimänä ja löylyt olivat yllättävän pehmeät. Posin kautta pienehkö oleskelutila tuotti mukavan intiimin tunnelman, eikä haitannut että huuruiset rillit jäivät seinälle roikkumaan, kun kaikki olivat katseluetäisyydellä ilmankin.


Helsingin Sanomien raportoiman tutkimuksen mukaan saunakauhojen koko on viime aikoina kasvanut keskimäärin noin 34 %. Olen silti sitä mieltä, että kyllä vanha kunnon suomalainen tekniikkakauha rulettaa. Teurastamon saunalta löytynyt kauha löi kuitenkin kaikki ällikällä.

Teurastamon saunakauha levossa ja asennossa. Mittakaavan vuoksi vieressä keskiverto suomalainen saunakauha

Teurastamon saunan saunakauha ei nimittäin ollut vain iso. Se oli myös komea. Komea siinä mielessä että se oli sopusuhtainen, sen pää oli sileä, se riippui raskaana ja suorana ja seisoi tarvittaessa tiukassa tanassa. Kun se tuli esiin saunaporukassa niin sitä aina kommentoitiin: “katsokaa mikä kauha!” – ikään kuin olisimme nähnyt sen ensimmäisen kerran – tai “on se vaan helvetin iso!” – ikään kuin se olisi kasvanut sitten viime näkemän. Liioittelematta voin sanoa, että Teurastamon saunalla on komein kauha, mitä olemme koskaan nähneet.


Toinen mikä oli kasvanut sitten viime näkemän oli saunahatut. Itselläni on jäänyt parit vappusaunat ja Sauna Dayt välistä, enkä siten ole päässyt seuraamaan alan viimeisimpiä trendejä, mutta jotenkin päässä alkoi soimaan gregorian chants kun katselin tapahtumassa olevia saunahattuja. Pois lukien Yhdistyksen
Puheenjohtajan hatun, joka tietyllä omituisella tavalla tuo mieleen Raatteen tien taistelut.

Yllä saunahattumuotia 2023, alla saunahattumuotia 1939.

Ilta meinasi loppua jo kasilta, mutta pelastettiin tilanne jatkamalla Helsinki Distilleryyn ainakin parin drinkin ajaksi. Näemmä jengi, allekirjoittanut mukaan lukien, on ottanut perjantaisaunoista noin kuusi tuntia pois loppupäästä. Ei vaan jaksa heilua enää samaan tahtiin kuin ennen, jolloin oli kunnollista.

Propsit kaikille uusille osallistujille ja uusille naamoille. Mahtava nähdä että rakkaan Saunaseuran perinteet elää, uusia jäseniä liittyy ja saunahattumuoti kehittyy.

Saunaseura Vastaiskun helmikuun sauna 2023 / Teurastamo

Teurastamon sauna

Sauna4 / 5
Oheislaitteet2 / 5
Jatkot3 / 5
Seura5 / 5
Arvosana3,5 / 5

Kirjoittanut ja kuvat: Teemu Tiilikainen

vastaisku

Saunaseura Vastaisku. Supporter of sauna culture in Finland since 2002.